top of page

Çocuklar İçin Faydalı Bağlantılar

Çocuklara yönelik herkes bir şeyler yapma çabası içerisinde. Bu sebeple bir sürü oluşum kaynaklarını ücretsiz bir şekilde herkese açmış durumda. Fakat bazı fırsatçı firmalar ücretsiz siteleri bir sitenin içerisine gömüp bunu ücretli bir şekilde satabiliyor. Veli bildirimi, sertifika, çocuğun durumunun takip edilmesi gibi süslü cümlelerle de tanışlar üzerinden her okula satış gerçekleştiriyorlar.




Halbuki neredeyse sunulan içeriklerin çoğu bizim size hazırladığımız bu dokümanda mevcut. Üstelik bedava.


Çoğu firma, okul, kurum, öğretmen terimlerin içerisini boşaltabiliyor. Robotik, STEM, Maker, İnovasyon, yazılım, kodlama...vb


Çok uzun uzadıya değinmeyeceğim ama bahsetmeden de geçemeyeceğim;


Dünyada 7 milyar insanın robot yapmasına, kodlama bilmesine gerek yok. Algoritmik düşünme becerisi öğrenilse yeterli. Çocuk ilgi duyarsa o zaman devamı getirilmeli. Çocukları mühendisliklerden de soğutuyorsunuz. Yarışma karşıtı bir insan olarak da, mentörlerin yarıştığı, herkese ödül verilen, robot satacağım diye düzenlenen yarışmaların da çocukların yalnızca bazılarına faydalı olduğunu, ama çoğuna da zararlı olabileceğini düşünüyorum. Çocuklar birbirleriyle değil en azından kendileri ile yarıştırılmalı.


STEM denilen kavramın eğitimi verilmez. Kümeleri anlatıp, "Matematiğin tamamını anlattım" diyemezsiniz. Bu yüzden birkaç etkinlik yaptırmayı ya da Fen deneylerini STEM diye yutturmaya kalkmasınlar. STEM, STEMA/STEAM, STEMIE, STEMLE, STREAM, STEMM ve benzeri onlarca kavram daha var. Biz mesela STEAMIME kavramına yakınız, çünkü icat çıkarma ve girişimcilik kavramları da bizim öğrenme modelimizde mevcut.


Maker konusu zaten ülkede yok edildi. Yurt dışında Thinker (Düşünen), Maker (Yapan), Creator (Olmayanı Üreten) kavramları bizim ülkemizde Maker adı altında aynısını kopyalayan gibi bir manaya büründü. 4 adet fotoblok ile robot kol, engelden kaçan araba, çizgi izleyen araba gibi projeler yaparak herkese Maker Sertifikaları sattılar. Halbuki malzeme seçimi, geleneksel imalat, ileri imalat, dijital üretim, tasarım odaklı düşünme, prototipleme, girişimcilik kavramlarını da dahil etmeleri 4 günlük bir eğitim ile para kazanmaktan daha yorucuydu.



Özetle kavramlara takılmayın. Size sunduğumuz bu bağlantıları yakınınızdaki çocukları yönlendirebilmek için kullanabilirsiniz.


Çocuklar için faydalı olabilecek tüm bağlantılara;

adresinden ulaşabilirsiniz.



535 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Комментарии


Tüm Yazılar
bottom of page